sjuuuk idag!

Men jag har ju jobbat ändå.
Efter lunch var vi på studiebesök på mellannorrlands hospice. Där var så himla fint! Inte sterilt eller sjukhuslikt alls. Vinterträdgård, och en jättealtan med en fantastisk utsikt över sidsjön. Alla rummen hade utsikten över sjön, och dörrar som gick att öppna så man kunde rulla ut sängen på altanen, för dem som själva inte orkar gå ut.

Hit kommer främst cancersjuka för att få guldkant på sin tillvaro innan de dör. De har ett multiprofessionellt team med både läkare, sjuksköterska och undersköterska, kurator, präst och arbetsterapeut.

Bara själva grundtanken med hospice är ju underbar!  Hospice betyder ungefär "Gästgivaregård" och var förr i tiden ett ställe som trötta vandrare kunde komma till för att få ett mål mat och vila i en säng.
Hospice är numera för trötta livsvandrare, som behöver pysslas om lite extra.

Smärtlindring kan göras riktigt bra enligt chefen för enheten. Inom äldreomsorgen som jag jobbar, har vi nog mycket att lära. En döende människa ska inte behöva ha ont eller ha ångest. Det ena ger det andra. Och det är rent fruktansvärt.
Utbildningen inom palliativ vård måste bli bättre. Så att ingen som väntar på döden ska behöva lida av smärta eller ångest! Punkt slut!
Läkemedlen finns, det är bara kunskap om att använda dem som ska till!!!!

Nog om det nu!
Ska slänga mig på soffan nu och snörvla.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Elyzias drömmar

Allt i livets väg

RSS 2.0